Historie
Het Groesbeekse wijnbouwavontuur startte met de 1e wijngaard in 2001 bij Wijnhoeve de Colonjes. In 2005 begonnen nog vijf van oorsprong agrarische bedrijven ook met wijnbouw. Druivenstokken van uiteenlopende variëteiten werden aangeplant bij de Wijngaarden Klein Amerika, Van Ditshuizen, De Plack, De Holdeurn en Wijnhoeve de Heikant.
In de loop der jaren is het totaal arsenaal aan wijngaarden in de gemeente Groesbeek uitgegroeid tot ca. 25 hectare en daarmee is Groesbeek het grootste wijndorp van Nederland. Bij een echt wijndorp hoort natuurlijk een prachtig wijnfeest. Het idee was geboren, waarbij de grondleggers van de Groesbeekse wijnbouw natuurlijk een rol speelden!
Eind 2006 zette een viertal personen de eerste kaders uit voor wat een bijzonder evenement zou gaan worden: De Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek:
- Hans Meijnders, toenmalig directeur Rabobank Groesbeek-Millingen aan de Rijn;
- Sven Bosveld (helaas ons veel te vroeg in september 2020 ontvallen), toenmalig directeur bedrijven van diezelfde Rabobank en tevens voorzitter van de Winkeliersvereniging Groesbeek;
- Lambert Vissers, toenmalig secretaris van Stichting Wijnbouwcentrum Nederland en
- Sylvia Fleuren, toenmalig manager van het toeristisch ondernemersplatform STER Groesbeek en zelfstandig projectmanager,
Zij brainstormden over visie en concept, programma en promotie, sponsoring en spin-off. De organisatie zou vooral moeten bestaan uit ondernemers uit Groesbeek, waaronder wijnboeren, en andere enthousiaste vrijwilligers. Het evenement zou vooral nieuwe bezoekers naar het mooie Groesbeek moeten trekken en hen bekend kunnen maken met het brede aanbod in vermaak, verteer en verblijf. Een evenement om trots op te zijn, dat zou het gaan worden en dat werd het ook!
Begin 2007 werd de Stichting Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek opgericht door penningmeester (wijlen) Sven Bosveld, voorzitter Sylvia Fleuren en secretaris Ben van Leeuwen (tot 2009 secretaris en daarna een periode vooral coördinator van de wijnmarkt). Het bestuur wist een team van vrijwilligers te enthousiasmeren, waaronder horeca- en recreatieondernemers, wijnliefhebbers, wijngaardeniers en creatieve organisatietalenten. Samen met het bestuur staat dit wijncomité elke editie weer garant voor een gevarieerd programma vol met wijn, spijs, muziek en meer. Het evenement mag zich verheugen in een gestaag groeiend bezoekersaantal, mede dankzij de jaarlijks aanwezige nazomerzon. Het laatste hele weekend van september is uitgegroeid tot een ware wijnbeleving in Groesbeek, waar bezoekers van Terneuzen tot Terschelling, van Rotterdam tot Ruurlo en uit het gehele Rijk van Nijmegen van genieten.


