Historie

Historie

Het Nederlands wijnbouwcentrum

In 2005 organiseerde Freek Verhoeven (Oprichter van Wijnhoeve De Colonjes) een symposium om meer mensen in Groesbeek te enthousiasmeren voor de wijnbouw. Zodoende wist hij nog vier andere boeren aan boord te krijgen om op avontuur te gaan in de wereld van wijn. Te weten: De Holdeurn, Van Ditshuizen, De Plack en Klein America.

De nieuwe interesse in wijn van Nederlandse boeren vroeg om een professioneel productiebedrijf, waar wijnboeren hun druiven konden laten persen, hun wijnen laten testen en waar men kennis kon delen. Freek Verhoeven nam het op zichzelf om een dusdanig bedrijf te realiseren. Na 12 jaar voorbereiding van vergunningen, bodemonderzoeken, bestemmingsplannen, bezwaarschriften en financiering was het zover. Op 22 september 2017 werd het Nederlands Wijnbouwcentrum officieel geopend.

Het Nederlands Wijnbouwcentrum is sindsdien uitgegroeid van een kennis- en productie bedrijf tot een unieke wijnbeleving, met rondleidingen & proeverijen, meewerkdagen, wijngaarddiners en een heerlijk terras aan de wijngaard voor de lekkerste lunches en borrels. Daarnaast organiseert het Nederlands Wijnbouwcentrum diverse activiteiten zoals wandel- en fietsroutes, diverse wijnworkshops of een high wine. Dit alles zonder de kernactiviteit van wijnproductie uit het oog te verliezen.

Daarnaast vergroot het Nederlands Wijnbouwcentrum als sociale onderneming de maatschappelijke kansen van mensen voor wie betaald werk en functioneren in de maatschappij niet vanzelfsprekend is. Mensen van alle niveaus en achtergronden zijn welkom om een leer-werktraject te volgen. Dit gebeurd volgens het ontwikkelplan “werken met trots”. Voor de titel van het ontwikkelplan is gekozen, omdat uit onderzoek blijkt dat mensen heel trots zijn op hun werk bij het Nederlands Wijnbouwcentrum.

Groesbeek is met de kracht van alle wijnboeren en het Nederlands Wijnbouwcentrum uitgegroeid tot hét wijndorp van Nederland dat actief deelneemt aan wijn-gerelateerde evenementen en groei op het gebied van wijnbouw stimuleert.

Wijnboerderijen

Colonjes

De Colonjes is gevestigd op de zuidhellingen van het wijndorp Groesbeek. Sinds 2001 heeft de Colonjes zich ontwikkeld tot een toonaangevende producent van Nederlandse wijnen.

Wijngaard Van Ditshuizen

Al meer dan veertig jaar verbouwt familie Van Ditshuizen biologische groenten en fruit aan het einde van de Knapheideweg in Groesbeek.

Wijngaard de Plack

Kwaliteitswijn uit onze eigen wijngaard en gelukkige kip uit het prachtige Groesbeek.

Klein-Amerika

Camping en wijngaard Klein-Amerika is een gezellige familie camping. Hoog gelegen tegen de
zuidhelling en bosrand van het Limburgse Mook.

Het Nederlands wijnbouwcentrum

In 2005 organiseerde Freek Verhoeven (Oprichter van Wijnhoeve De Colonjes) een symposium om meer mensen in Groesbeek te enthousiasmeren voor de wijnbouw.